Har du mistet? Sådan kommer du videre

Det kan være forfærdeligt at være i en periode med sorg. Særligt hvis der ikke er tid til at håndtere den ordentligt – eller i hvert fald få plads til at forstå den. Det kan desværre være tilfældet, når vi mister et nært familiemedlem og selv må håndtere begravelsen, fortæller vores lokale bedemand fra Grindsted (Besøg deres hjemmeside her).

Derfor er netop også bedemanden en person, som bliver involveret i begravelsesplanlægningen. For at hjælpe med alt det praktiske og for at personer kan få mere frirum til sorgen.

Man taler ofte om faser i sorgen, hvor man kan opleve den som tabsorienteret eller genopbyggende. Betragt det som to spor.

Det skyldes, at når vi mister nogen, som betyder noget for os, så vil vores følelser ofte ikke være rationelle, men anderledes end normalt F.eks. kan man opleve vrede, gråd, fornemmelsen af tomhed, søvnbesvær, spisebesvær, identitetstab og meget mere.

Man taler her om, at man er i en periode, hvor man bearbejder et tab. Derfor kan man reagere meget forskelligt, og man skal give sig selv tid til at komme sig efter det, der er sket.

Man siger heldigvis også, at tiden læger alle sår. Derfor vil man efter fasen, hvor man er orienteret mod tabet, nå en fase, der handler om genopbygge.

Her genopbygges dagligdagen så småt, og man har nået en form for accept af, at livet må gå videre. Måske betyder det, at meget er som før, men det kan også betyde, at man har måtte finde en ny rolle til sig selv for at fungere almindeligt igen. 

Det vigtige er her, at vi igen tænker rationelt og forstår, hvad der er sket. Vi er ikke i samme fortvivlelse længere, fordi både tiden og sorgen har fået lov at arbejde.

Man er naturligvis fortsat i en lidt sårbar position, hvorfor man godt kan svinge mellem den her følelse af af have mistet noget og så genopbygningsfasen.

Det vigtigste er dog at lade tiden arbejde, huske at give plads til sorgen, få talt ud – og hvis det er virkelig svært, må man søge professionel hjælp.

Dette indhold er sponsoreret