Bliv klogere på vinfremstilling

Har du altid gerne villet vide, hvordan vin rent faktisk bliver fremstillet? Herunder får du en kort og overordnet gennemgang af, hvordan vin fremstilles – fra druerne høstes til vinen er klar på flaske.

Fremstilling af vin varierer lidt alt afhængig af, hvilken vin, man ønsker at fremstilling. Vi giver en kort gennemgang af fremstilling af både rød- og hvidvin.

Fremstilling af rødvin

Druerne høstes i efteråret, uanset hvor druerne dyrkes, dvs. fra august til november på den nordlige halvkugle og januar til april på den sydlige halvkugle. Det nøjagtige tidspunkt afhænger bl.a. druernes modenhed og type, vejret i de senere år og vintypen, man ønsker at fremstille.

Druerne afstilkes og presses så for at frigive druesaften. Druesaften og drueskaller overføres så til gæringstanke af rustfrit stål eller beton, hvor mosten gæres enten via naturligt forekommende gærceller eller via tilsatte dyrkede gærceller. Gæringen sker under temperaturkontrollerede forhold og fortsætter, inden den ønskede alkoholprocent er opnået.

Når gæringen er slut, kan man lade mosten hvile og udbløde sammen med både skaller og kerner for bl.a. at udtrække farve til vinen – om dette gøres afhænger dog af, hvilken type vin, man vil fremstille.

Når vinen har opnået den ønskede alkoholprocent, bliver skaller og kerner siet fra vinen – og vinen gennemgår 2. gæring for at omdanne det naturligt forekommende æblesyre til mælkesyre, som sikrer en blødere og mere drikkevenlig vin.

Vinfremstillingen betragtes herefter som afsluttet og vinen kan overføres til træfade for at lagre og modne – hvor længe afhænger bl.a. af vintypen og resultatet, man ønsker at nå frem til.

Fremstilling af hvidvin

Fremstilling af hvidvin følger i høj grad samme proces som fremstilling af rødvin – dog med nogle undtagelser.

Ved fremstilling af hvidvin presses druerne med det samme efter ankomst til vineriet. Druesaftens sies fra stilke, staller og kerne, inden gæringen sættes i gang.

Druesaften gæres, dog ved en lavere temperatur end ved fremstilling af rødvin, idet formålet er at bevare så meget syre, friskhed og intensitet i vinen som overhovedet muligt.

Den 2. gæring tilvælges ved hvidvin kun, når der ønskes en fedme og smøragtig fornemmelse af vinen, når den drikkes. Hvis man ønsker en frisk og syreholdig hvidvin, stopper man gæringsprocessen ved at tilsætte svovl.

Hvis du gerne vil blive endnu klogere på vinfremstilling og også selv overvære processen, bør du tage ud og besøge en dansk vingård.

Dette indhold er sponsoreret